Top 10 vragdykningVragdykning

Vragdykning er helt sikkert en af de mest spændende varianter af dykkersporten. Man dykker ned i fortiden i ordets bogstaveligste forstand. Ned til historiske dampskibe der havarerede i fordums tider eller til gigantiske tankskibe. Vragdykning giver gåsehud, men byder også på farer. Sportsdykkere skal på forberede sig grundigt og på forhånd informere sig omkring strømforhold og sigtbarhed. Er man godt forberedt, venter der enestående dykkeoplevelser under vragdykning.


 

1. Vragdykning ved Big BrotherVragdykning ved Big Brother

Selv uden skibsvrag på bunden er det Røde Hav med sin farverige og afvekslende undervandsverden et "El Dorado" for dykkere. For vragdykkere er området ved Brother Islands i Ægypten - Little Brother og Big Brother – et virkelig højdepunkt. For mere end 100 år siden, den 20. juli 1901, sank det britiske dampskib "Numidia" her, formodentlig fordi kaptajnen lavede en navigationsfejl. På grund af den tit meget stærke strøm regnes området for at være et af de mere vanskelige. Hvis man vil under 40 meter-mærket, skal man være tilmeldt en dykker-safari med guide.


Lej feriehus eller feriebolig i Egypten >>


 

2. Sunket under en stormSunket under en storm

"Aida" sank i Det Røde Hav i 1957 ikke langt fra "Numidia". Tilsyneladende sejlede kaptajnen ud på trods af stormvarsel. Det omkring 75 meter lange skib stødte på et rev ud for Brother Islands og sank i løbet af få minutter. Alle 77 søfolk blev heldigvis reddet. Det dybeste punkt på det koralbevoksede skib befinder sig i 57 meters dybde, det højeste punkt kun 25 meter under vandets overflade. Også her er der stærk strøm, så denne spektakulære vragdykning bør kun foretages af erfarne dykkere.


 

3. Oliekatastrofe ud for GenovaOliekatastrofe ud for Genova

Den 334 meter lange olietanker "Haven" ligger på havbunden ud for den Liguriske kyst. Den 11. april 1991 lød der en eksplosion, og to dage senere sank skibet. Under havariet omkom seks mennesker, og der løb desuden omkring 50.000 tons råolie ud i havet. Det er heldigvis væk i dag, og en dykning ned til skibsvraget er en meget fascinerende oplevelse. Det højeste punkt lå tidligere kun 24 meter under vandoverfladen, og blev af sikkerhedsgrunde skåret af. I dag ligger det højeste punkt i knap 35 meter, det dybeste punkt befinder sig ved omkring 85 meter.


Lej ferielejlighed eller feriebolig i Ligurien >>


 

4. Dykkerparadis ud for Balis KystDykkerparadis ud for Balis Kyst

I umiddelbar nærhed af Balis kyst ligger det nordamerikanske fragtskib "Liberty". Skibet strandede i 1942 som resultat af beskydninger fra den japanske flåde, men først efter et vulkanudbrud i 1963 kom det til at ligge på den nuværende position. Den øverste del af "Liberty" ligger i en dybde fra kun tre til knap tyve meter, og dermed er stedet også egnet for begyndere. Vraget er næsten helt dækket af koraller og desuden tumleplads for omkring 400 forskellige tropiske fiskearter.


Lej ferielejlighed eller feriebolig på Bali >>


 

5. Caribiens TitanicCaribiens Titanic

Tidligt om morgenen den 22. oktober 1961 sank det italienske krydstogtskib "Bianca C" ud for kysten af den caribiske ø Granada. Også det omkring 180 meter lange skibsvrag "Bianca C" er dækket af koraller og hører nok til et af de mest interessante vrag i hele Caribien. I det næsten altid glasklare vand rundt om vraget flokkes skildpadder, hajer og barracudaer. Hvis området er lidt farligt, er det dog mest pga. den stærke strøm og den til tider kraftige bølgegang.


Lej ferielejlighed eller feriebolig i Granada >>


 

6. 100.000 dykninger om året100.000 dykninger om året

Siden 1941 har vraget af ”SS Thistlegorm”, der blev skudt i sænk af tyske bombefly under 2. verdenskrig ligget i omkring 30 meters dybde i nærheden af Sinai-halvøen i Det Røde Hav. Det var først i 1950erne at dykkerlegenden Jacques Costeau opdagede vraget. Siden da strømmer dykkere fra hele verden til vraget af det britiske fragtskib. Det anslås, at der foretages omkring 100.000 dykninger årligt til resterne af vraget. "SS Thistlegorm", eller det der er tilbage af skibet, er i mellemtiden blevet stabiliseret ved hjælp af ankerliner.


 

7. Hjemsted for tamme havålHjemsted for tamme Havål

Vraget af det italienske dampdrevne fragtskib "Teti" ligger på grund ud for nordvest-spidsen af øen Vis i Dalmatiens smukke øhav. Fra otte til 34 meter er der god sigtbarhed, og strømmen varierer fra moderat til stærk. Mens forstavnen på det 70 meter lange fragtskib, der sank i 1930, er stærkt beskadiget, er dampkedlen og lastrummet i skibets agterstavn i relativ god stand. Den øverste del af "Teti" er i dag hjemsted for multer, languster og enkelte tamme havål.


Lej ferielejlighed på de Dalmatiske Øer >>


 

8. Fra Nordsøen til MiddelhavetFra Nordsøen til Middelhavet

Færgen "Karwela" blev bygget i Tyskland i 1957 og pendlede som "MV Nordpaloma" mellem Norddeich og Norderney. Efter rederiets konkurs blev skibet i 1986 solgt til Malta, hvor "Kawela" i august 2006 sank ud for kysten på den maltesiske ø Gozo. Dyk til det omkring 50 meter lange vrag er ikke kun forbeholdt erfarne dykkere, da der næsten ikke er strømning i vandet. Døre og luger er desuden blevet fjernet for at gøre det muligt for dykkerne at nå det inderste af vraget. Maskinrummet på "Kawela" er meget velbevaret.


Lej ferielejlighed eller feriebolig på Malta >>


 

9. En kold fornøjelseEn kold fornøjelse

Den 21. juni 1919 sænkede de tyske tropper egenhændigt en del af den kejserlige flåde i bugten Scapa Flow i nærheden af de britiske Orkneyøer. Ud af de 74 sænkede og op til 200 meter lange krigsskibe er der i dag 7 tilbage, og de udgør tilsammen et af de mest spændende områder for vragdykning i verden. Resterne af vragene ligger i en dybde på mellem 20 og 40 meter. Sigtbarheden er ikke altid god og det "hundekolde" nordlige Atlanterhav påvirker dog oplevelsen en smule.


Lej sommerhus eller feriebolig i Skotland >>


 

10. Bombefly i StillehavetBombefly i Stillehavet

Undtagelsesvis drejer det sig ikke om et skibsvrag men om resterne af bombeflyet B817F fra den anden verdenskrig. Man kan lave yderst spændende men også meget udfordrende dyk til vraget i Stillehavet, som ligger ud for Cape Vogel ved Milne Bay i Papua Ny Guinea. Det omkring 22 meter lange fly styrtede i havet den 12. juli 1943 og ligger i dag på 50 meters dybde. Bombeflyet er i fin stand. Grundet den forholdsmæssigt stærke strøm, er det kun erfarne dykkere der bør stige ned i dybet til sunkne fly.