Top 10 verdens smukkeste klitterKlitter

Klitter præger især landskabet ved Vesterhavet. De er dannet i løbet af mange tusind år af sand som vinden har blæst mod kysten. Men det er ikke kun i Danmark eller på de nordtyske vesterhavsøer som Sild der findes bevaringsværdige og unikke klitlandskaber. Et af de mest imponerende er "Dune du Pilat” ved den franske Atlanterhavskyst, der med en højde på over hundrede meter, er den største vandreklit i Europa. Og selv i Nambia i det sydvestlige Afrika præges landskabet af enorme klitter.


 

1. Europas største klitEuropas største klit

"Dune du Pilat" ved Arcachon ved den franske Atlanterhavskysten er den største vandreklit i Europa. Over en millioner turister strømmer hvert år til for at se det imponerende naturfænomen, der er mere end hundrede meter højt og som har en længde på ca. 2,7 kilometer. Klitten er omkring en halv kilometer bred og på den side der vender ud mod Atlanterhavet er den knap så stejl som mod landsiden, hvor klitten har en hældning på ca. 50 procent. På en vandretur på " Dune du Pilat " føles det ind i mellem som om man er i ørkenen.


Lej feriehus eller feriebolig i Arcachon >>


 

2. Silds ”bjerg” er en klitSilds ”bjerg” er en klit

Sild betragtes som "Vesterhavets dronning”, også på grund af de fantastiske klitlandskaber. Mens den østlige side af øen er præget af vadehavet, er de kilometerlange strande ved Vesterhavet afgrænset af klitter. Du bør udelukkende gå på de markerede stier, da størstedelen af klitterne på Sild er under naturbeskyttelse. Silds højeste punkt er klitten "Uwe", der er omkring 52 meter høj, og ligger ca. 1 km vest for det mondæne Kampen. En trætrappe fører op til klittens top, hvorfra du kan nyde den vidunderlige panoramaudsigt.


Lej feriebolig eller feriehus på Sylt >>


 

3. Vartegn i klitterneVartegn i klitterne

Også Silds "lillesøster", øen Amrum, lokker med sit maleriske klitlandskab. Op til 30 meter høje klitter præger den vestlige side af øen, og bag dette findes "Kniepsand", der er en af de smukkeste strande på hele Vesterhavskysten. Streng taget kan Kniepsand ikke kaldes en strand, fordi det egentlig er en sandbanke. Midt i klitterne på Amrum står et fyrtårn, der med sine 42 meter ikke kun er et symbol for øen, men også er et populært udflugtsmål for turister.


Lej sommerhus eller feriebolig på Amrum >>


 

4. Mini-Sahara på de Kanariske ØerMini-Sahara på de Kanariske Øer

Klitterne ved Maspalomas i den sydlige del af Gran Canaria er legendariske. Med en længde på omkring seks kilometer og en bredde på næsten to kilometer, strækker dette "mini-Sahara" sig over øen. Klitlandskabet på Gran Canaria, der ellers er præget af vulkaner, sorte strande og stejler klipper, er opstået fordi brændingen har skyllet pulveriserede koraller og muslinger op. Klitterne ved Maspalomas har stået under naturbeskyttelse siden 1987, og solopgang eller solnedgang er de mest imponerende tidspunkter at se dem.


Lej feriebolig på Gran Canaria >>


 

5. "Crazy Dune""Crazy Dune"

Er du på ferie i Namibia, kan du opleve et fantastisk naturfænomen. De gigantiske Namib sandklitter er nogle af de højeste i verden, og er især fascinerende på grund af deres orange farve, som skyldes det høje jernindhold i sandet. Den højeste af klitterne, "Big Daddy", kaldes også ”crazy dune” og har en højde på over 380 meter. Som turist kan man nyde den fantastiske udsigt på flere måder, men særligt populært er det opleve dette fantastiske landskab i luftig højde fra en flyvemaskine eller under en ballonflyvning. Klitterne i Namibia blev i 2013 optaget på UNESCOs liste over verdens naturarv.


Lej feriehus eller feriebolig i Namibia >>


 

6. Klitter på verdensudstillingKlitter på verdensudstilling

Ved Belgiens Nordsøkyst tæt på den populære badeby Knokke-Heist, ligger der et pragtfuldt klitlandskab, der er som skabt til vandreture eller til afslapning i den friske og sunde havluft. Naturreservatet "Zwindünen" er helt unikt, fordi det består af fugtige klitenge, klitskov og tørre klitgræsgange. Ikke langt derfra findes klitområdet "Park 58", der fik sit navn ved verdensudstillingen i 1958, da dele af klitlandskabet blev omdannet til en park. Der tilbydes guide ture til både "Zwindünen” og "Park 58".


Lej feriebolig eller sommerhus i Flandern >>


 

7. Danmark har smukke klitterDanmark har smukke klitter

De smukkeste strande og de smukkeste klitter i Danmark ligger ved Jyllands vestkyst. Særligt imponerende er klitten ved Rubjerg Knude vest for Hjørring. Det er den højeste del af Lønstrup Klint. Rubjerg Knude fyr måtte slukkes i 1968 fordi den cirka to kilometer lange klit blev stadig større og voksede til en højde på godt og vel 50 meter. Det var simpelthen ikke længere muligt at se fyrtårnets lys fra havet.


Lej ferielejlighed eller sommerhus i Jylland >>


 

8. Østfrislands højeste punktØstfrislands højeste punkt

Den lille, stille ø Spiekeroog ligger midt i vadehavet, som i 2009 blev optaget på UNESCOs liste over verdens naturarv. Livet på øen går sin rolige gang og de varierede klitlandskab er som en fredelig oase. Her finder du faktisk det, som et frisisk bryggeri bruger som slogan i en ølreklame: ”Ingen trafik. Ingen aftaler. Intet hastværk. Ingen stress. Ingen kompromisser". Klitten "Witdün" (den hvide klit), der har en højde på 24 meter, ligger på Spiekeroog og er det højeste punkt i Østfrisland.


Lej feriebolig på de Østfrisiske Øer >>


 

9. Sahara i LitauenSahara i Litauen

På det Kuriske Næs, der er en 98 km landtange mellem Malinova og Klaipeda, ligger Litauens svar på Sahara. Landtangen der nogle steder kun er ca. 400 m bred, er optaget på UNESCOs verdensarvsliste, og ved Nagliu Ragas findes de mest imponerende klitter, der har en højde på op til 60 meter. Ifølge legenden slæbte den smukke jættekvinde Neringa sandet hertil i sit forklæde, for at beskytte kurerne mod havguden Bangputis.


Lej feriehus eller feriebolig i Litauen >>


 

10. Costa Verde: klitter ved MiddelhavetCosta Verde: klitter ved Middelhavet

Man tænker ikke umiddelbart på klitter i forbindelse med Sardinien, snarere på skønne strande og bugter med krystalklart vand. Men faktisk findes der i den sydvestlige del af øen syd for Portu Maga, klitter på over 60 meters højde. Denne kyststrækning på den skønne Middelhavsø kaldes Costa Verde. Navnet ”den grønne kyst” er ingen tilfældighed, for dette naturlandskab er frodigt og det er ikke mange turister, der forvilder sig her hen.


Lej ferielejlighed eller feriebolig på Sardinien >>